Als ondernemer heeft u voor uw pensioenopbouw een aparte positie. Indien u tijdens uw ondernemerschap pensioen op wenst te bouwen zult u daar zelf zorg voor moeten dragen. U heeft als inwoner van Nederland net als iedereen recht op een AOW uitkering. En misschien heeft u in het verleden een pensioenaanspraak opgebouwd in loondienstverband. Verder zult u uw pensioenopbouw zelf moeten regelen. Voor het opbouwen van een pensioen heeft u verschillende mogelijkheden. Dit hangt mede af van de rechtsvorm van uw onderneming. Een eenmanszaak en een deelname in een maatschap, vennootschap onder firma en een commanditaire vennootschap worden IB-ondernemingen genoemd. Daarnaast kunt u de onderneming drijven in de vorm van een rechtspersoon zoals een BV. Als eigenaar van een BV bent u voor de pensioenwet een DGA en gelden er andere regels voor het opbouwen van een pensioen.
Pensioen voor de IB ondernemer
De IB ondernemer heeft een keuze om zijn pensioen gedurende de opbouwperiode binnen of buiten zijn onderneming op te bouwen. Wat wijs is om te doen is per onderneming verschillend en hangt af van de feitelijke situatie. Het binnen de onderneming opbouwen van een pensioenvoorziening kan in de vorm van een oudedagsreserve. Het doel van de oudedagsreserve is om de zelfstandige ondernemer in staat te stellen om binnen zijn onderneming een pensioenreserve te laten vormen. Deze reserve maakt onder de Wet IB 2001 deel uit van de fiscale winst. De reserve verschijnt op de fiscale balans en wordt dan ook als eigen vermogen beschouwd. Verder dient de oudedagsreserve aan een aantal fiscale voorwaarden te voldoen. Het voordeel van het vormen van een oudedagsreserve is dat de liquiditeit de onderneming niet verlaat. Het geld kan dus binnen de onderneming voor andere investeringen worden gebruikt. Dit is ook gelijk het grootste nadeel. Gaat het slecht met de onderneming dan is er een groot risico dat er niet meer voldoende liquiditeit voor het uitkeren van het pensioen meer over is. U kunt er ook voor kiezen om buiten de onderneming een oudedagsvoorziening op te bouwen in de vorm van een lijfrente. Dit gaat wel ten koste van een stukje liquiditeit binnen de ondernemning maar het opgebouwde pensioen valt dan wel buiten het risico van de onderneming.
Extra voorziening bij het staken van de onderneming
De ondernemer die stopt met zijn bedrijf heeft extra fiscale mogelijkheden om de winst die gemaakt wordt bij het staken van de onderneming voor pensioen te gebruiken. Dit kan door van de stakingswinst een lijfrente aan te kopen. Hiermee kan dus een extra pensioenvoorziening worden gevormd.
Pensioen voor de DGA
Een eigenaar van een BV die tenminste 10% van de aandelen bezit, is voor de pensioenwet een directeur groot aandeelhouder, DGA. De DGA heeft net als de IB ondernemer een keuze mogelijkheid om zijn pensioen binnen of buiten zijn onderneming op te bouwen. Wat wijs is om te doen is per ondernemer verschillend en hangt af van de feitelijke situatie. Het binnen de onderneming opbouwen van een pensioenvoorziening kan in de vorm van het toezeggen van een pensioen in eigen beheer. Het doel van het opbouwen van een pensioen in eigen beheer is om de DGA in staat te stellen om binnen de onderneming een spaarpot voor een toekomstig pensioen op te bouwen. Aan de hand van de pensioenregeling, leeftijd en hoogte van het loon wordt er jaarlijks een bedrag ten laste van het bedrijfsresultaat gedoteerd. De hoogte van het jaarlijks te doteren bedrag dient actuarieel berekend te worden. Daarnaast kan er eventueel ook voor gekozen worden om het pensioen geheel of gedeeltelijk buiten de onderneming onder te brengen in een verzekerde regeling. Welke pensioenvoorziening het beste is, is afhankelijk van verschillende factoren. Wanneer een DGA de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft de DGA wederom een keuze. De BV kan rechtstreeks het pensioen gaan uitkeren of er kan een pensioen bij een verzekeraar worden aangekocht.
Losse pensioenopdrachten
Jongeneelen pensioenexpert & financiële planning kan ook voor losse pensioenopdrachten worden ingeschakeld.
Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld:
- Berekenen jaarruimte en inhaalruimte
- Opstellen pensioenbrief
- Eigen beheer berekeningen
- Begeleiden afstorten stakingswinst
- Overleg met de fiscus voor aanpassen eigen beheer
- Bestaande pensioenvoorzieningen analyseren